Tradycyjne niemieckie pierniczki. W sam raz dla tych, którzy dzień przed wigilią chcą piec pierniczki. Delikatne, miękkie, lekko cytrusowe.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 85 g zmielonych migdałów
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- 1/2 szklanki ( w sumie) drobno posiekanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
Wykonanie:
Mąkę, migdały, proszek sodę i przyprawy mieszamy w misce.
Miód i masło podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści.
Gdy lekko ostygnie, masę maślano-miodową przelewamy do suchych składników, dodajemy kandyzowane owoce i całość mieszamy.
Ciasto moze być lekko lepiące, jednak nie dosypujemy mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż całkowicie ostygnie.
Następnie z ciasta robimy niewielki kulki i spłaszczamy je, za pomocą łyżki. Układamy na blasze, w niewielkich odstępach ponieważ podczas pieczenia rosną.
Pieczemy 15 minut, w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu odstawiamy, najlepiej na następny dzień i dekorujemy lukrem.
Przepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/przepis/lebkuchen
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz