Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- 250 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią, schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Następnie wyłożyć ciasto na formę.
Piec ok. 20 minut, w 200 stopniach.
Masa orzechowa:
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 150 zmielonych orzechów włoskich
- 150 g masła
Przygotowanie:
Zagotować masło z cukrem. Gotować aż płyn stanie się szklisty i gęsty. zdjąć z ognia i dodać orzechy. Odstawić do ostygnięcia. Następnie zmiksować masło i połączyć z masą orzechową.
Całość wyłożyć na ostudzone ciasto.
Masa czekoladowa:
- 125 ml śmietany 36%
- 200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Przygotowanie:
Śmietankę zagotować, zdjęć z ognia i połączyć z pokruszoną czekoladą.
Mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści.
Wylać na masę orzechową.
Tak przygotowany mazurek udekorować wg uznania.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz