Tradycyjne ciasto z jabłkami, rodzinny wypiek praktykowany od lat. Obojętnie, jakie inne ciacha bym zaproponowała, szarlotkę wybiera się w pierwszej kolejności.
Można ją upiec tradycyjnie: tylko jabłka i cynamon, a można zrobić bezę z białek i rozłożyć na jabłka lub ugotować budyń. Zachęcam do wypróbowania swoich pomysłów.
Można ją upiec tradycyjnie: tylko jabłka i cynamon, a można zrobić bezę z białek i rozłożyć na jabłka lub ugotować budyń. Zachęcam do wypróbowania swoich pomysłów.
Składniki:
-1/2 kg mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 200 g margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1kg świeżych jabłek (lub 1,5l prażonych)
Wykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę, cukier, żółtka. Wszystko wyrabiamy, tak aby ciasto było miękkie i gładkie. Jeśli mamy problem z wyrobieniem można dodać troszku śmietany. Po wyrobieniu ciasto dzielimy na dwie połowy. Jedną część zawijamy w woreczek i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut. W tym czasie: podkręcamy piekarnik na 160 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy jabłka, delikatnie posypujemy cynamonem. Na tak przygotowane jabłka, ścieram schłodzone ciasto lub je rozwałkowuję. Gdy piekarnik będzie nagrzany wkładamy ciasto na 50minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy ładnie się rumieni i w razie konieczności przedłużam czas pieczenia o ok. 10-15 minut.
* Przepis rodzinny :)
Szarlotkę można odmienić dodając ugotowany budyń na warstwę jabłek.
Najlepiej ugotować dwa budynie śmietankowe lub waniliowe na 0,75ml mleka, zmniejszając ilość cukru.
Spód ciasta można lekko podpiec przez około 15 minut, następnie nałożyć uprażone jabłka (ok 1kg) na to budyń i druga warstwa ciasta.
Całość piec 30 minut w temp. 160 stopni.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz