wtorek, 10 września 2013

Tarta z kremem waniliowym i malinami

Delikatny krem, kruche ciasto i owoce lata...połączenie idealne. 
Poniżej przedstawiłam tartę z malinami, ale można eksperymentować i dodawać swoje ulubione owoce. Myślę, ze z dodatkiem borówek byłaby jeszcze lepsza.
Moim zdaniem tarta najlepiej smakuje na drugi dzień od przygotowania, ciasto wtedy lekko skruszeje. Przy kolejnym zrobieniu kremu dodałam mniej cukru (zaznaczyłam to poniżej) niż w oryginalnym przepisie gdyż wcześniej był dla mnie zbyt słodki.

Składniki na ciasto:
(na formę 29 cm)
- 250g mąki pszennej
- 125g masła lub margaryny
 - 2 żółtka (jeśli są nieduże, dodać jeszcze jedno)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią


Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier, cukier z wanilią - wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. 
Po zarobieniu ciasto wkładamy do na ok 30-60minut.
 


Po upływie czasu, wałkujemy ciasto i przekładamy do formy. Wyklejamy dokładnie całą formę, łącznie z brzegami. Widelcem nakłuwamy, nakładamy papier do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi bądź fasolą lub kaszą. 



 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut z obciążeniem, następnie 5 minut bez obciążenia.
Po upieczeniu ciasto odstawiam do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem.




Przepis na ciasto pochodzi ze strony: http://kotlet.tv/tarta-z-malinami 


Krem waniliowy:
- 3 żółtka
- 50g cukru pudru
- 20g mąki
- 250ml mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250ml śmietanki kremówki + łyżka cukru pudru

Wykonanie kremu:
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem  na puszystą masę. Dodajemy mąkę, mieszamy. W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem waniliowym. Gorące mleko wlewamy stopniowo do żółtek - nie przerywając mieszania (mikser na najniższych obrotach).
Całość przelewamy z powrotem do garnuszka i gotujemy, ciągle mieszając trzepaczką, do uzyskania gęstej masy przez ok. 2 min. Przekładamy do miseczki aby szybciej ostygło. Na wierzch można rozłożyć cieniutkie warstwy masła aby nie powstała skorupa. (Jeśli tego nie zrobimy nic się nie dzieje, masę spokojnie można później rozetrzeć mikserem).
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i łączymy z zimną masą.





Całość rozprowadzamy na ciasto. Układamy owoce i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.



Przepis na krem pochodzi ze strony: http://www.malacukierenka.pl/tarta-z-malinami-i-kremem-waniliowym.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz