niedziela, 9 lutego 2014

Tort pomarańczowy z kremem śmietanowo-jogurtowym

Składniki:
Biszkopt:
(tortownica 28 cm)
- 6 jaj
- 7 łyżek mąki tortowej (szklanka)
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia 



Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, aż do uzyskania puszystego "lukru". Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta i będą widoczne "pęcherze" odstawiamy mikser i delikatnie mieszamy powstałą masę łyżką, dodając stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do momentu aż wszystko się połączy.  
BARDZO WAŻNE: podczas mieszania - nie wyciągamy -  łyżki z masy biszkoptowej, a nasze "mieszanie" musi być spokojne :)
Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w temp. 160 stopni.
Po ostygnięciu przekrawamy tort na 3 krążki.
Krem:
- 190 g konfitury pomarańczowej
- sok z 1 pomarańczy
- 6 łyżeczek żelatyny
- 350g jogurtu
- 500ml śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 312g mandarynek z puszki
- 2 łyżki cukru pudru
 
Wykonanie:
Żelatynę odmierzyć do rondelka dodając 1/5 szklanki wody, odstawić na około 10 minut by żelatyna napęczniała. W tym czasie odcedzić i pokroić mandarynki.
Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją, aż się rozpuści. Następnie wlewamy sok z pomarańczy i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu - ciągle mieszając, tak by żelatyna całkowicie się rozpuściła.
Następnie ściągamy rondelek z ognia, mieszamy z sokiem z cytryny, jogurtem i cukrem pudrem.
Odstawiamy, aż zacznie tężeć (jeśli jogurt był zimny nastąpi to po około 10 minutach).
W tym czasie ubijamy kremówkę i delikatnie łączymy z masą jogurtową, na końcu dodając pokrojone mandarynki.
Poncz do nasączenia:
- 50 ml wódki
- sok, który został po odsączeniu mandarynek
Przełożenie:
Jeden krążek ciasta nasączamy ponczem - smarujemy konfiturą (pół słoiczka) - połowa kremu śmietanowo-jogurtowego - drugi krążek ciasta nasączamy ponczem - smarujemy konfiturą - rozprowadzamy drugą część kremu - przykrywamy trzecim krążkiem ciasta, nasączamy  i odstawiamy na około godzinkę w chłodne miejsce.


Dekoracja:
500 ml śmietany kremówki ubijamy, dodając 2 śmietan fixy i 2 łyżki cukru pudru.
Smarujemy dokładnie cały tort.
Podłużne biszkopty (200g) przycinamy do wysokości tortu i "obklejamy" go całego, przewiązując ozdobna tasiemką.

Z części kremówki robimy rozetki , a w puste miejsca można dać skórkę pomarańczową.





Gotowy tort odstawić, najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz