poniedziałek, 23 grudnia 2013

Masa makowa

Składniki:
- 1/2 kg maku
- 4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
- olejek migdałowy lub rumowy
- 50 ml likieru amaretto
 - 50g pokrojonych orzechów włoskich
- 50 g  skórki pomarańczowej
- 50g rodzynek
- 2 łyżki kakao
- 75g margaryny
- otarta skórka z cytryny
- 3-4 łyżki miodu sztucznego 
- szklanka cukru pudru


Wykonanie:
Mak gotujemy około 30-40 minut, następnie dokładnie odcedzamy.
Najlepiej pozostawić go na sitku minimum godzinę (ja gotuję dzień przed mieleniem).
Mak mielę dwa razy.
Następnie roztapiamy margarynę i dodajemy do maku (może być ciepła). 
Kolejno dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek.

Taka porcja maku wystarcza na dwa zwijane makowce. 

Przepis mam od babci :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz