Składniki:
- 1/2 kg maku
- 4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
- olejek migdałowy lub rumowy
- 50 ml likieru amaretto
- 50g pokrojonych orzechów włoskich
- 50 g skórki pomarańczowej
- 50g rodzynek
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Mak gotujemy około 30-40 minut, następnie dokładnie odcedzamy.
Najlepiej pozostawić go na sitku minimum godzinę (ja gotuję dzień przed mieleniem).
Mak mielę dwa razy.
Najlepiej pozostawić go na sitku minimum godzinę (ja gotuję dzień przed mieleniem).
Mak mielę dwa razy.
Następnie roztapiamy margarynę i dodajemy do maku (może być ciepła).
Kolejno dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Kolejno dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek.
Taka porcja maku wystarcza na dwa zwijane makowce.
Przepis mam od babci :)
Przepis mam od babci :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz