poniedziałek, 9 czerwca 2014

Ciasto drożdżowe sypane

 Idealny pomysł na "coś" słodkiego do kawy w pracowity dzień. Ciasto samo się przygotowuje, my tylko musimy wyłożyć owoce i zrobić kruszonkę. Nie potrzeba długiego zarabiania...W smaku podobne do tradycyjnego drożdżowego. Lekko wilgotne, smakuje zarówno w dzień upieczenia, jak i później. 


Składniki:
- 10 dag drożdży
- 240g cukru (kopiata szklanka)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
-  3/4 szklanki mleka
-  650g mąki
-  szczypta soli


Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy powyższe składniki, tak jak zostały wyszczególnione - zaczynając od drożdży.
Jajka przed włożeniem do miski roztrzepać.
Tak przygotowane składniki przykrywamy ściereczką i odkładamy na minimum 3h.
Po tym czasie mieszamy wszystko łyżką i wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
Na ciasto dajemy owoce, a następnie posypujemy je okruszką.


Składniki na okruszkę:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru

Całość piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez 50minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz