Znakomity deser z wykorzystaniem truskawek, ale też można wypróbować z borówkami, malinami. Z dodatkiem serków smakuje podobnie jak sernik na zimno. Jednak gdy aktualnie nie mamy w lodówce serków, wystarczy zmiksować owoce i zalać galaretkami - wyjdzie przepyszny mus owocowy.
- 1/2 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 300g serka homogenizowanego (najlepszy będzie naturalny, można również dodać waniliowy)
- cukier do smaku
- śnieżka + 190 ml schłodzonego mleka
Wykonanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek,miksujemy.
Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, a gdy lekko ostygną mieszamy, najlepiej przy pomocy miksera, z serkami i truskawkami.
Przelewamy do pucharków i odstawiamy do stężenia, najlepiej do lodówki.
Deser dobrze jest przygotować dzień wcześniej. Przed podaniem udekorować śnieżką lub ubitą śmietaną kremówką i ozdobić owocami.
Z podanej porcji wyszło 7 pucharków, takich jak na zdjęciu.





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz