czwartek, 11 września 2014

Ciasto drożdżowe z aronią i jabłkami

To jest smak, którego szukałam. Ciasto drożdżowe z jabłkami i aronią. Nie może się nie udać! Najważniejsze żeby drożdże był świeże a mleko letnie - NIE GORĄCE! Zachęcam do wypróbowania. Myślę, że równie ciekawy smak będzie miało z serem, ale to innym razem...

 
Składniki:
- 50 dag mąki
- 250ml mleka
- 2 jajka
- 10 dag drożdży
- 40 dag cukru
- 50g margaryny
- 30 ml oleju
- szczypta soli

Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z dwoma łyżkami cukru, dodajemy dwie łyżki mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wlewamy rozczyn. Następnie urabiamy ciasto dodając letnie mleko, roztrzepane jajka, cukier i sól.
Zarabiamy ciasto, a gdy składniki się połączą dodajemy margarynę i olej.Wyrabiamy ciasto tak długo, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, będzie odchodzić od ręki.
Po wyrobieniu odstawiamy na około 40 minut, aby podwoiło swoją wielkość.
Po tym czasie, ciasto zarabiamy jeszcze raz i odstawiamy na ok. 30 minut.
Po wyrośnięciu, przekładamy na stolnicę i wałkujemy na okrągły placek.
Na ciasto wykładamy "dżem" jabłkowo-aroniowy - w moim przypadku były to domowe uprażone jabłka połączone z aronią. Ciasto zwijamy, następnie przecinamy wzdłuż - nie przekrawając do końca - i zawijamy.
Przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Zostawiamy jeszcze na chwilę.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez ok. 40 minut.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz