Wiele słyszałam o szarlotce z mąki krupczatki aż w końcu ją upiekłam i faktycznie jest pyszna. Bardzo kruche ciasto, świeżo starte jabłka, cynamon... To połączenie zawsze smakuje.
Miałam tylko 1kg jabłek, niestety nie przygotowana byłam...dlatego już szykuję się na kolejny raz, a wtedy zrobię tak jak autorka przepisu i kupię minimum 2,5kg. Będzie pysznie!
Składniki:
- 1/2 kg mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy i szybko zagniatamy, tak by zbytnio nie ogrzać ciasta.
Zarobione ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3, wkładamy na ok 30 minut do lodówki.
Następnie wałkujemy większy placek i przekładamy do brytfanki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowujemy nadzienie:
- 2,5k - 3kg jabłek - najlepiej szara reneta (jednak gdy aktualnie takiej nie mamy, inne też znakomicie się sprawdzą)
- ok 2-3 łyżki cukru (wg własnego smaku)
- 2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki - świetnie sprawdza się szatkownica.
Gotowe jabłka przekładamy na ciasto, posypujemy cynamonem i cukrem. Na całość ścieramy pozostałą część ciasta.
Pieczemy przez około 50 minut, w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z http://babeczka.zuzka.pl/2013/09/szarlotka-tatrzanska/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz