Smaczny przepis na pożywne śniadanie - granola. W końcu i ja zrobiłam swoją mieszankę płatków, orzechów, suszonych owoców i miodu. Możliwości jest wiele i każdy może przygotować ją wg własnego smaku. Im lepsze składniki tym lepszy smak, dlatego warto poszukać DOBRYCH! A jakie śniadanie taki cały dzień :)
Smacznego!
Składniki:
Smacznego!
Składniki:
- 2 kopiate szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 czubate łyżki ziaren sezamu
- 2 czubate łyżki otrębów żytnich
- 1 1/2 szklanki orzechów: laskowych, nerkowców, migdałów
- owoce suszone: banany, morele, jagody goji, ananas (około 1 1/2 szklanki)
- 3 łyżki miodu płynnego
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy orzechy i owoce suszone i odkładamy na bok.
W drugiej mieszamy: płatki owsiane, pestki słonecznika, płatki migdałowe, sezam, otręby i miód. Całość przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Co parę minut mieszamy aby wszystko równo się zapiekło.
UWAGA: nie przesadźmy z czasem zapiekania bo smak granoli będzie gorzkawy.
Propozycja podania:
Kilka łyżek granoli i jogurt polany sosem z czarnych porzeczek i miodu.
Przepis na sos:
- 3 łyżki porzeczek
- duża łyżka miodu
Owoce i miód podgrzewamy, a następnie miksujemy na gładką masę.
Do zrobienia własnej granoli zainspirował mnie przepis:
http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/03/domowa-granola-w-wersji-z-jogurtem-i.html
Zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Co parę minut mieszamy aby wszystko równo się zapiekło.
UWAGA: nie przesadźmy z czasem zapiekania bo smak granoli będzie gorzkawy.
Propozycja podania:
Kilka łyżek granoli i jogurt polany sosem z czarnych porzeczek i miodu.
Przepis na sos:
- 3 łyżki porzeczek
- duża łyżka miodu
Owoce i miód podgrzewamy, a następnie miksujemy na gładką masę.
Do zrobienia własnej granoli zainspirował mnie przepis:
http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/03/domowa-granola-w-wersji-z-jogurtem-i.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz