Wytrawny deser na wieczór we dwoje lub w gronie przyjaciół. Słodki smak pianki przeplata się z wytrawnym smakiem gruszek, dzięki zalewie, w której były przyrządzane. Całość smaku uzupełniają lody, a równowagi dodaje lampka wytrawnego, czerwonego wina.
Składniki:
- 5 gruszek
- 200 ml wytrawnego wina
- 200ml wody
- 3 gwiazdki anyżu
- łyżeczka cynamonu
- 4 goździki
- 1 1/2 łyżki cukru
- płatki migdałowe (uprażone na patelni)
Wykonanie:
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Przekładamy do garnka, najlepiej o dużej średnicy, tak by zalewa przykrywała owoce i by łatwo można było je przewracać.
Następnie zalewamy winem i wodą, dodając przyprawy.
Całość gotujemy około 20-25 minut, tak by owoce był miękkie.
Składniki:
Składniki:
- 5 gruszek
- 200 ml wytrawnego wina
- 200ml wody
- 3 gwiazdki anyżu
- łyżeczka cynamonu
- 4 goździki
- 1 1/2 łyżki cukru
- płatki migdałowe (uprażone na patelni)
Wykonanie:
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Przekładamy do garnka, najlepiej o dużej średnicy, tak by zalewa przykrywała owoce i by łatwo można było je przewracać.
Następnie zalewamy winem i wodą, dodając przyprawy.
Całość gotujemy około 20-25 minut, tak by owoce był miękkie.
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- łyżka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Jajka dokładnie myjemy i sparzamy. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania puszystej, jasnej masy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do kogla mogla.Na samym końcu wlewamy ekstrakt waniliowy.
- 4 łyżki cukru
- łyżka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Jajka dokładnie myjemy i sparzamy. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania puszystej, jasnej masy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do kogla mogla.Na samym końcu wlewamy ekstrakt waniliowy.
Galaretka:
- zalewa z gruszek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
Propozycja podania:
Na duży talerz wykładamy piankę z jajek, a na nią kładziemy połówki gruszek.
Owoce posypujemy płatkami migdałów, a obok wykładamy dwie gałki lodów waniliowych.
Całość delikatnie można polać tężejącą "winną"galaretką lub poczekać, aż całkiem zastygnie i pokroić ją na małe kwadraciki i taką udekorować deser.
Na duży talerz wykładamy piankę z jajek, a na nią kładziemy połówki gruszek.
Owoce posypujemy płatkami migdałów, a obok wykładamy dwie gałki lodów waniliowych.
Całość delikatnie można polać tężejącą "winną"galaretką lub poczekać, aż całkiem zastygnie i pokroić ją na małe kwadraciki i taką udekorować deser.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz