wtorek, 2 września 2014

Dżem dyniowo-brzoskwiniowy


Składniki:
- 1,6 kg obranej dyni
- 1kg brzoskwiń
- 200 g cukru
- 2 żelfixy 2:1
- sok z połowy cytryny

Wykonanie:
 Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na niewielkie kwadraty. Następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2h, aby puściła soki.
Brzoskwinie obieramy ze skórki i również kroimy na niewielkie kwadraty. 
Dynię wraz z sokiem, który puściła stawiamy na ogień i gotujemy do miękkości, po czym dodajemy brzoskwinie. Chwilkę gotujemy, żeby brzoskwinie zmiękły i dodajemy żelfixy. Dalej postępujemy tak, jak na opakowaniu czyli owoce gotujemy przez około 3 minuty, ciągle mieszając. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy do zaniknięcia piany, na końcu dodajemy sok z cytryny.  Dżem przelewamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem.




Przepis pochodzi z  http://www.mytaste.pl/click/index/9694468/?site=wowaledobre.blogspot.com

Z podanego przepisu wychodzi 7 słoiczków, o pojemności 310ml

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz